Започна тържествената церемония по въдворяването на новия Сливенски митрополит Арсений.

...
 Започна тържествената церемония по въдворяването на новия Сливенски митрополит Арсений.
Коментари Харесай

С песнопения, камбанен звън и розови цветя: Въдворяват Арсений начело на Сливенската епархия

 

Започна тържествената гала по въдворяването на новия Сливенски митрополит Арсений . Той беше посрещнат с камбанен звън, песнопения и килим от розови цветя в храма в село Крушаре.

Днес е церемонията по въдворяване в служба на новоизбрания Арсений

Церемонията мина тържествено и по каноните на Българската православна черква. Представители на Светия синод и стотици миряни и духовници са изпълнили центъра на града. Арсений е седмият Сливенски митрополит. Първите му думи бяха за мир и единение.

„ С пасхална духовна наслада се обръщам към скъпите ми обични епархиоти с всепобедния привет Христос Воскресе. С думи на откровена отеческа обич и послания за мир, братолюбие и обич се обръщам към своите епархиоти, които са прелестни почтени жители в тази емблематична епархия за родната ни черква. Честит съм и благополучен, че ме посрещат хора с усмихнати и ведри лица, с одухотворени сърца от мироспасителното Възкресение Христово “, сподели митрополит Арсений.

 Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София? 3 мин. Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София?  Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити 1 мин. Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити  Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата 3 мин. Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата  Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили 8 мин. Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили  Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “ 3 мин. Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “  Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас? 3 мин. Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас?  Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София? 3 мин. Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София?  Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити 1 мин. Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити  Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата 3 мин. Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата  Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили 8 мин. Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили  Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “ 3 мин. Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “  Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас? 3 мин. Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас?

„ Да живеем в мир и обич, да бъдем правилни почитатели на бог и Исус Христос, който ни приканва за мир, съгласие и единение на основата на светата праотеческа православна избавителна религия “, пожела новият Сливенски митрополит.

Очаква се Арсений да насочи своите първи думи пред жителите на Сливен като Сливенски митрополит. Въдворяването му ще продължи с вечерна работа – първата на новия сливенски митрополит Арсений на територията на епархията.

Около неговия избор, както и към касирането на първите избори от Светия синод имаше доста митинги. Знеполският свещеник Арсений бе определен за Сливенски митрополит от Светия синод със седем гласа. Пред Синодалната палата Арсений беше обиждан и бутан от протестиращи. 

Днес въдворяването му в служба минава умерено, прочувствено и тържествено. 

Изборите през вчерашния ден затвориха кръга на анулиране, митинги и нови избори след кончината на дядо Йоаникий при започване на годината. Настроенията в епархията са спорни. Според някои Арсений е назначен, а не определен за длъжността.

Знеполският свещеник Арсений (Атанас Димитров Лазаров) е роден на 18 ноември 1986 година в Стара Загора. Основното си обучение приключва в село Осетеново, община Павел баня.

Той получи 7, а другият конкурент - 5 гласа

Завършва с отличие цялостния петгодишен курс на образование в Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски " през 2006 година, след което е признат в Богословския факултет на Софийския университет (СУ) " Св. Климент Охридски ". Продължава образованието си в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " със компетентност " Теология ", която приключва с отличен триумф през 2009 година

Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 година в Кукленския манастир " Св. св. Козма и Дамян ". Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 година Става архимандрит на 6 декември 2009 година в катедралния храм " Успение Богородично " в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР